"Azərbaycan ərazisində
iri və xırda buynuzlu heyvanların kəsimi müvafiq olaraq stasionar,
modul və mobil tipli müasir ət kəsim məntəqələrində həyata keçiriləcək"
XəzərXəbər xəbər verir ki, bunu Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin sədri Qoşqar
Təhməzli deyib. O, bildirib ki, həmin məntəqələrin müəyyənləşməsi ilə
əlaqədar yerli icra hakimiyyəti orqanlarına müvafiq tapşırıqlar verilib.
"Həm Bakı
şəhərinin, həm regionları əhatə edən şəhər və rayonların əhalisinin
sayına və orada yerləşən heyvandarlıq təsərrüfatlarına görə
müəyyənləşdiriləcək ki, hər bir zonada neçə ət kəsimi məntəqəsi
fəaliyyətə başlayacaq".
Agentlik sədri bildirib ki, bu iş
inzibati qaydada deyil, mərhələli formada həyata keçiriləcək:
"Azərbaycan ərazisində hazırda fəaliyyət göstərən ət kəsim
məntəqələrinin sayı və onların sanitar-gigiyenik durumu, vəziyyəti
monitorinq olunacaq. Bununla müəyyənləşdirəcəyik ki, hazırda fəaliyət
göstərən məntəqələrin sayı nə qədərdir və Azərbaycan ərazisi üzrə nə
qədər kəsim məntəqələrinə ehtiyac var. Artıq həmin kəsim məntəqələrinin
stasionar, modul və ya mobil tipli olmasını sahibkarları özləri
müəyyənləşdirəcək. Həyata keçirilən işin həcmindən asılı olaraq
müəyyənləşəcək ki, hansı tipli məntəqələr seçilsin".
Q. Təhməzli
qeyd edib ki, Azərbaycan ərazisində iri və xırda buynuzlu heyvanların
bütün sanitar-gigiyenik normalara əməl olunmaqla kəsimi və satışı təmin
olunduqdan sonra küçə və meydançalardan qeyri-qanuni kəsimi və satışını
yığışdırılacaq və mərkəzləşmiş şəkildə əhalinin sağlamlığına təhlükə
törətməkdən məntəqələrdə kəsim həyata keçiriləcək.
"Daha sonra
uyğunlaşdırılmış nəqliyyat vasitələri ilə daşınan ət məhsullarının
mağazalarda satışı həyata keçiriləcək. Bu məsələdə ciddi maarifləndirmə
işinə ehtiyac var. Əhalidə yanlış düşüncə tərzi yaranıb ki, iri və ya
xırda buynuzlu heyvan onun gözü önündə kəsilirsə, bu daha yaxşı ət hesab
olunur. Bu, əsla belə deyil. Qida məhsulları risklərə görə
müəyyənləşdirilir, bunlar arasında ən yüksək riskli məhsullar heyvan
mənşəli məhsullar hesab olunur. Bilavasitə zonoz infeksiyalarının
yayılması isə əhalinin sağlamlığını ciddi təhlükə qarşısında qoya bilər.
Ət
kəsimi məntəqələrində kəsilən ətdə hər hansı problemin olacağı ilə
bağlı fikirlərlə razı deyiləm. İri və xırda buynuzlu heyvanlar kəsildiyi
andan baytarlıq nümunələrindən keçməlidir, çünki onların daşıdıqları
zonoz infeksiyaları həddindən artıq təhlükəlidir. Heyvanı kəsən və alan
şəxslər bilməlidir ki həm özlərini, həm ailə üzvlərinin sağlamlığını
ciddi təhlükə qarşısında qoyurlar. Ət kəsimi məntəqələrində müvafiq
baytarlıq, sanitar ekspertiza laboratoriyaları təşkil olunacaq və
kəsimdən sonra heyvanların sağlamlığı ciddi ekspertizalara cəlb
olunacaq. Bundan sonra satışa və ya istehsala ət məhsulları
yönəldiləcək".
Agentlik sədri vurğulayıb ki, iri və xırda
buynuzlu heyvanlar spesifik nəqliyyat vasitələrində daşımalıdır. "Həmin
heyvanların daşındığı andan sonra dincəlməyə buraxılması, onların
bədənində keçirdikləri həyacan hissi nəticəsində yaranan adrenalinin
miqdarı artır və onların əti istifadə üçün qənaətbəxş ət hesab olunmur".