Ürəyin və sinir sisteminin sağlamlığı üçün
İYDƏ yeyin
İydə çox faydalı və müalicəvi giləmeyvədir. İydənin meyvələri,
yarpaqları, ağacın qabığı qədim zamanlardan müxtəlif xəstəliklərin
müalicəsində istifadə olunurdu.
Belə ki, iydə ağacının yarpaqlarının və qabığının dəmləməsi ishal və babasil zamanı çox yaxşı kömək edir. Kaliumla zəngin olan iydə ürək-damar sistemi üçün çox faydalıdır. Kalium
ürəyin normal fəaliyyətini təmin edir, ürək ritminin pozulmasının
qarşısını alır. Ürək xəstəlikləri zamanı və bu xəstəliklərinin
profilaktikası məqsədi ilə hər gün 5 iydə yeyin. İydə güclü büzücü
təsirə malikdir və bu səbəbdən meyvənin çoxlu miqdarda istehlakı
qəbizliyə səbəb ola bilər.
İydə sakitləşdirici təsirə malikdir, sinir sisteminin fəaliyyətinə müsbət təsir edir, əhvalı yaxşılaşdırır.
İydənin tərkibində olan maddələr orqanizmi tonuslaşdırır, orqanizmə ümumi möhkəmləndirici təsir göstərir.
İydəni təzə halda yemək və həmçinin mürəbbə, cem, kompot hazırlamaq
olar. Bəzi ölkələrdə iydəni qurudub un hazırlayırlar və daha sonra bu
undan müxtəlif şirniyyatlar bişirirlər.
İydədən hazırlanmış dəmləmə tənəffüs sisteminə çox müsbət təsir edir, nəfəs yollarını təmizləyir.
Babasil zamanı iydənin yarpaqlarından və qabığından hazırlanmış dəmləmə
oturaq vannaları üçün istifadə olunur. Belə vannalar genişlənmiş babasil
düyünlərindən qanaxmanı azaldır və hamçinin ağrıları sakitləşdirir.
Büzücü təsirə malik olan bu dəmləmə həmçinin ishal zamanı da istifadə olunur.