Məkkəgülü (karkade) çayını ərəblər bütün xəstəliklərin dərmanı adlandırırlar. Sözsüz ki, bu içkinin belə qiymətləndirilməsi təsadüfi deyil. Öz zəngin tərkibi ilə məkkəgülü çayı bir çox dərdlərin təbii dərmanıdır.
XəzərXəbər xəbər verir ki, Modern.az saytının sağlamlıqla bağlı növbəti yazısı məkkəgülü çayının faydaları haqqındadır.
Tərkibində 13 üzvi turşu olan bu içkinin dadı turş, rəngi qırmızıdır.
Hibiskus bitkisinin ləçəklərindən
hazırlanan məkkəgülü çayı qan təzyiqi və 2-ci tip şəkərli diabet
xəstəlikləri üçün olduqca faydalıdır.
Hibiskus bitkisi antioksidantlara zəngin olduğundan orqanizmi
cavanlaşdırır, onu azad radikalların təsirindən qoruyur, xoşxassəli və
bədxassəli şişlərin yaranmasının qarşısını alır.
Bu çayı soyuqdəymə və qripin profilaktikası üçün ən təsirli vasitə hesab etmək olar.
Öskürəyə qarşı xeyirlidir və xəstəlik zamanı yüksək temperaturu normaya salır.
Məkkəgülü çayı qan damarlarını möhkəmləndirir, qanda "pis” xolesterinin
miqdarını azaldır, damar tıxaclarının yaranmasının qarşısını alır.
Bədənin ümumi tonusunu normasında saxlayan bu içki orqanizmin immun
sistemini gücləndirir, xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırır.
Məkkəgülü çayının orqanizmə faydalarından biri də onun sinir sisteminə
müsbət təsir göstərməsi, əsəb gərginliyini, fiziki və zehni yorğunluğu
aradan qaldırmasıdır.
Tərkibində kversitin olduğuna görə, məkkəgülü çayı göz yorğunluğunu da
götürür, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır. Kompüter qarşısında
saatlarla oturanlar üçün bu çay ən yaxşı içkidir.
Məkkəgülü çayı qaraciyərin fəaliyyətinə də müsbət təsir göstərir.
Ödqovucu xassəyə malikdir, öd ifrazını normallaşdırır.
Zərərli maddələrin orqanizmdən xaric olmasına kömək edir.
Böyrək iltihabı zamanı xeyirlidir, sidikqovucu xassəyə malikdir.
Piylənmənin qarşısını alır, arıqlamaq istəyənlər üçün effektli vasitədir.
Məkkəgülü çayı kişi sağlamlığı üçün də xeyirlidir, o potensiyanı gücləndirir, cinsi fəallığı artırır.
Mədə xorası və qastrit xəstəlikləri olanlar məkkəgülü çayından
məhdudiyyətlə istifadə etməlidirlər. Belə ki, bu içki mədə şirəsinin
turşuluq dərəcəsini artırır. O cümlədən öd daşı xəstəliyinin
kəskinləşdiyi dövrdə də məkkəgülü çayından istifadə etmək məsləhət
görülmür.