"Ölü qidaların hegomonluğu və uzlaşmayan qidaların qatışdırılması mədə bağırsaq traktının fəaliyyətini pozur və iki bəladan birini qaçılmaz edir - insan ya ishala, əksər hallarda isə qəbizliyə məruz qalır”.
Bunu tanınmış loğman Ərşad Əzimzadə deyib. O bildirib ki, bunların hər ikisi sağlam qan yaranmasına mane olur, bizi qoruyan hüceyrələri ac qoyur, mikrobları gücləndirir və immun sistemini zəiflədir:
"Belə adam qeyri-sağlam həyat tərzini aradan qaldırmaq əvəzinə, nəticəni, yəni xəstəliyi dəf etməyə çalışır - kimyəvi preparatların köməyi ilə ishalın və ya qəbizliyin qarşısını almaq istəyir. Beləliklə də, qan daha çox zəhərlənir, immun sistemi daha da zəyifləyir, nəticədə, yeni, daha ağır xəstəliklər baş qaldırır. İnsan ömrü boyu dərmandan asılı vəziyyətdə qalır. Halbuki bütün xəstəliklərin təməli olan ishalın da, qəbizliyin də qarşısını çox asan yolla almaq mümkündür”.
Ə.Əzimzadə qəbizliklə mübarizə yollarından da söz açıb:
"Həmişə süfrədə canlı qida ölü qidadan 2-3 qat çox olmalıdır. Gün ərzində hər kəs, öz çəkisindən asılı olaraq, 2-3 litr çiy suyu yeməkdən qabaq, kiçik qurtumlarla və ilıq şəkildə içməlidir. Bir dəfə süfrəyə oturanda yalnız bir növ xörəyi (çörəksiz) , bir qab tərəvəz salatı ilə yemək olar. Qida düzülüşü qaydası mütləq belə olmalıdır: çiy su içmək, 15 dəqiqədən sonra 1 növ meyvə yemək, 30 dəqiqədən sonra 1 növ xörəyi 1 qab salatla yemək. Çörək böyük bəla mənbəyidir. Çörəyi tərgidə bilməyən adam onu boyat şəkildə, əsas qida kimi, salatla bərabər qəbul etsə, yaxşıdır. Üstünə kərə yağı çəkmək olar.
Daha sonra təmiz, çiy su olmasa, əvəzində ot, çiçək, yarpaq, yabanı meyvələr dəmləmələri içmək mümkündür. Yay aylarında, ən zəngin enerji mənbəyi olan günəş işığı bol olduğu üçün, yüksək kolorili qidaların həcmini xeyli azaltmaq lazımdır. İsti havalarda süfrənin bəzəyi meyvə, tərəvəz, ağartı olmalıdır. Heyvandalıq məhsulları arasında üstünlüyü ayrana, təzə şora, təzə qatığa və duzsuz pendirə vermək məsləhətdir”./Sfera.az